Zonnepanelen, infraroodverwarming, warmteboilers en zinken felsbanendak op maat - Afferden

Infrarood hoofdverwarming of bijverwarming: Wat is het verschil?

Zonnepanelen, infraroodverwarming, warmteboilers en zinken felsbanendak op maat - Afferden

Infraroodpanelen worden op twee manieren gebruikt om binnenruimtes, zoals huiskamers, badkamers of kantoren mee te verwarmen. Daarbij kunnen de panelen worden ingezet als hoofdverwarming en als bijverwarming. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

De meest efficiënte en energiezuinige manier is om infraroodpanelen als hoofdverwarming van een ruimte te gebruiken.In combinatie met een thermostaat kunt u de panelen vervolgens laten schakelen op de temperatuur. Hiervoor is het belangrijk om te beseffen dat een infraroodpaneel alléén aan of uit kan. Met behulp van een thermostaat krijgt het ‘domme’ infrarood verwarmingspaneel in feite een seintje om uit te schakelen, als de ingestelde temperatuur bereikt is.

De opgebouwde thermische warmte blijft vervolgens in de ruimte aanwezig, waardoor het infraroodsysteem pas weer aan hoeft, als de temperatuur onder het ingesteld minimum daalt. De infraroodpanelen verbruiken op deze manier het minste stroom, doordat ze gedurende de dag maar korte periodes aan staan.

Naast hoofdverwarming worden infraroodpanelen ook toegepast als bijverwarming. Deze bijverwarming, ook wel spot- of zone verwarming genoemd, is puur comfort verhogend bedoeld. Daarom luidt het advies in dit geval vaak: hoe meer vermogen, hoe beter. Dit heeft als reden dat bij spotverwarming de directe warmte afkomstig van het IR-paneel van belang is.

Wanneer een IR-paneel bijvoorbeeld boven een zithoek wordt geplaatst, zal met een hoog vermogen een groter oppervlakte worden verwarmd. Tot slot is de thermostaat bij spotverwarming minder van belang. In plaats van een programmeerbare thermostaat wordt bij spotverwarming daarom vaak voor een eenvoudige analoge draaithermostaat gekozen. Hiermee kan het IR-paneel eenvoudig aan of uit worden geschakeld, wanneer u de warmte nodig heeft.

Indien u IR-panelen wilt toepassen als bijverwarming is het echter wel belangrijk om rekening te houden met de opwarmtijd. Afhankelijk van het type kan het namelijk 10 tot 15 minuten duren voordat het maximale vermogen bereikt wordt.