Wonen zonder gas: Wat zijn de mogelijkheden?

Wonen zonder gas, we kunnen het ons bijna niet voorstellen. Al bijna 60 jaar is aardgas niet weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Verwarmen, koken, rijden, we doen er van alles mee. Toch zullen we eraan moeten geloven dat we met z’n allen moeten verduurzamen. In dit artikel leest u waarom Nederland van het gas af moet én welke alternatieven hiervoor beschikbaar zijn.

Nederland, gasland..

Als grootste aardgasproducent van de EU, speelt gas al sinds de jaren 60 een cruciale rol in de Nederlandse energievoorziening. Na de ontdekking van de Groningse Gasbel in 1959, werd zelfs in de wet vastgelegd dat ieder huishouden op het gasnet aansloten moest worden. Deze aansluitplicht leidde ertoe dat we in Nederland voor vrijwel alles aardgas gebruiken. Zo verwarmen we onze huizen en leidingwater ermee, koken we met gas en tanken we het zelfs bij de benzinepomp. Bovendien wordt de elektriciteit dat uit het stopcontact komt voor een groot deel opgewekt door de verbranding van aardgas.

Naast een bron van energie is de aardgaswinning ook een grote bron van inkomsten geweest voor Nederland. Tot enkele jaren geleden werd er jaarlijks zo’n 80 miljard kuub gas geproduceerd. De helft hiervan werd gebruikt voor onze eigen energieconsumptie, de andere helft werd verkocht aan het buitenland. Een beleid dat de Nederlandse Staat tot op heden al meer dan 290 miljard euro heeft opgeleverd. En met al deze aardgasbaten zijn over de jaren heen allerlei overheidsuitgaven gefinancierd: van infrastructuurprojecten en sociale uitkeringen, tot het opvullen van begrotingstekorten.

 


Nederland moet van het gas af.

Ondanks deze grote economische belangen heeft minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat het historische besluit genomen om de gaskraan volledig dicht te draaien. De Groningse gaswinning wordt daarom jaarlijks afgebouwd, en in 2030 zal de laatste kubieke meter gas worden opgepompt.

Niet alleen omdat de bodem van de gasvoorraad langzaam in zicht komt, ook is gebleken dat aardgas toch niet zo’n duurzame energiebron is dan vroeger werd gedacht. Hoewel minder vervuilend dan aardolie, komt er bij de verbranding van aardgas nog steeds circa 1,8 kg per kubieke meter schadelijke C02 vrij. Te vervuilend volgens de milieuafspraken van het klimaatakkoord.

Bovendien hebben de jarenlange gasboringen ervoor gezorgd dat de bodem steeds instabieler wordt. Een probleem waar de inwoners van Groningen spijtig genoeg dagelijks de gevolgen van ondervinden. En omdat Nederland óók niet afhankelijk wil worden van het Russische gas, zijn we genoodzaakt om over te stappen op duurzame alternatieven.

Een van de maatregelen die het Kabinet Rutte III daarom heeft genomen, is dat alle openbare gebouwen, kantoren en woningen vanaf 2050 volledig gasvrij  moeten zijn. Dit betekent dat nieuwe woningen in de toekomst niet meer standaard op het gasnet worden aangesloten en bestaande gebouwen verduurzaamd zullen moeten worden.

Een enorme klus, als u nagaat dat op dit moment nog 95% van de 7,6 miljoen woningen op het gasnet zijn aangesloten. Niet alleen qua werkzaamheden, maar ook financieel vraagt deze gigantische energietransitie om de nodige investeringen. Gelukkig is de ontwikkeling van duurzame alternatieven in volle gang en lopen de terugverdientijden van verschillende systemen in rap tempo terug.

Door onder andere technologische ontwikkelingen, prijsstijgingen van fossiele brandstoffen en diverse subsidieregelingen wordt het daarom voor steeds meer huishoudens aantrekkelijk om de woning te verduurzamen.

 

 


 

Gasloos wonen: Wat zijn de alternatieven?

Nu definitief het startsein is gegeven om de woningvoorraad in Nederland te verduurzamen, is het belangrijk om te weten welke alternatieven er zijn. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om uw woning gasloos te verbouwen, maar het blijft altijd maatwerk. Uw specifieke (woon)situatie en persoonlijke wensen spelen namelijk een belangrijke rol in de keuze voor het meest optimale systeem. Bovendien zijn er vaak meerdere duurzame systemen nodig die gecombineerd moeten worden om volledig gasvrij te wonen.

Na-isoleren van uw woning

Bij het verduurzamen van uw woning kunt u het beste altijd eerst de energievraag beperken. Één van de meest effectieve maatregelen hiervoor is om uw woning te laten na-isoleren. Een goed geïsoleerde woning verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor u bespaart op uw energiekosten en vaak een minder vermogend duurzaamheidssysteem nodig heeft.

De voordelen van na-isoleren:

  • Na-isoleren maakt het binnenklimaat aangenamer en stabieler. De woning blijft in de zomer koeler en in de winter warmer.
  • Na-isoleren werkt energiebesparend: er is minder nodig om te verwarmen wat veelal leidt tot een minder rigoureus (en kostbaar) nieuw systeem.
  • Na-isoleren zorgt voor lagere stookkosten. Zo betaalt de investering zichzelf op den duur gemakkelijk terug.
  • Het energielabel van uw woning verbetert.

 

Uw eigen elektriciteit opwekken met een zonnestroomsysteem.

Huishoudens zullen in de toekomst steeds meer elektriciteit gaan gebruiken. Niet alleen ter vervanging van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas, maar ook omdat we steeds meer elektrische apparatuur gebruiken.

Deze elektriciteit kunt u natuurlijk bij uw energiemaatschappij afnemen, maar het is ook mogelijk om zélf uw elektriciteit op te wekken middels een zonnestroomsysteem. Dat is niet alleen goed voor het milieu, ook bespaart u fors op uw energierekening. Uw investering is bovendien vaak al binnen een aantal jaar terugverdiend.

zonnepanelen

De voordelen van een zonnestroomsysteem:

  • De CO2-uitstoot van het huishouden daalt.
  • Uw maandelijkse energiekosten dalen.
  • Wekt u meer elektriciteit op dan u verbruikt, dan kunt u dit tegen een vergoeding terugleveren aan uw energieleverancier.
  • De waarde én het energielabel van uw woning stijgt.
  • De terugverdientijd van een zonnestroomsysteem is zeer gunstig.

Uw tapwater verwarmen met een lucht-water warmtepomp.

Een lucht-water warmtepomp is een uitstekend alternatief voor uw klassiek gasgestookte ketel. Een lucht-water warmtepomp gebruikt namelijk de energie van de zon en de omgeving om het water, waarmee u doucht en kookt, te verwarmen.

De voordelen van een lucht-water warmtepomp:

  • Een lucht-water warmtepomp is energiezuinig en milieuvriendelijk.
  • Een lucht-water warmtepomp verbetert het energielabel van uw woning.
  • Een lucht-water warmtepomp zorgt 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar voor duurzaam verwarmd tapwater.
  • lucht-water warmtepompen zijn uitgerust met een anti-legionellafunctie.

Uw woning verwarmen met infrarood verwarmingspanelen.

infrarood verwarmingspanelen zijn een uitstekend duurzaam alternatief om uw woning mee te verwarmen. Met infrarood verwarmingspanelen creëert u namelijk een aangename warmte waar en wanneer u dat nodig heeft. Bovendien werken infrarood verwarmingspanelen op elektriciteit. In combinatie met een zonnestroomsysteem verwarmt u uw woning dus volledig energieneutraal.

Binnenshuis worden voornamelijk lange golf infrarood verwarmingspanelen toegepast. Deze gezonde infraroodstralen verwarmen in tegenstelling tot conventionele verwarming niet de lucht, maar alle objecten in de ruimte. Deze warmte is vergelijkbaar met die van de zon, waardoor u snel een behaaglijke en aangename warmte ervaart.

Is de gewenste temperatuur bereikt? Dan schakelt het paneel zich met behulp van een thermostaat automatisch uit. Daalt de temperatuur vervolgens onder het ingestelde minimum, dan gaat hij vanzelf weer aan. Door te schakelen op de temperatuur werken infraroodpanelen het energiezuinigst!

Voordelen van infrarood verwarmingspanelen

  • Lage investeringskosten
  • Lage energiekosten
  • Geen onderhoudskosten
  • Geen CO2 productie
  • Geen stofcirculatie doordat de lucht niet verwarmd wordt.

Benieuwd hoe AaboGreenTech uw woning kan verduurzamen?